Clinical Trial Facilitation Group

CTFG
Questions and Answers to the Annual Safety Report
Frequently asked questions regarding the
Development Safety Update Report (DSUR)
Question Answer

1 DSUR Start-Stop
1.1 | When to start A DSUR should be prepared after the first authorisation of a

preparing and where to | clinical trial worldwide (see question 2.1, DIBD (Development

submit a DSUR? International Birth Date)).

A copy of the DSUR should be submitted to each concerned
European Member State (MS) if a clinical trial is authorised in,
this MS for this investigational drug (still using the DIBD).

Therefore, the first DSUR can be submitted to a concerned MS
earlier than 1 year, but the covered reporting period should not
be longer than 1 year.
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1.2

When to stop
submitting a DSUR?

In Europe an annual safety report is to be submitted
throughout the clinical trial (CT) to Member States in whose
territory the CT is being conducted (Clinical Trial Directive
2001/20 Article 17(2)).

Generally speaking, the submission should stop when the trial
ends. However there seems to be 3 different interpretations:

e The definition of a completed trial for DSUR purposes is
given in the ICH E2F glossary: ‘Study for which a fina/
clinical study report is available is a completed clinical
trial. For DSUR purposes a trial for which enrolment has
begun and a final clinical study report is not available, is
considered to be ongoing.’

This would mean a DSUR needs to be submitted to the
concerned member states (MS)s until the final clinical
study report is completed and its summary submitted to
these European MSs.

e According to CT1 (2.5), the end of CT is to be defined
clear and unambiguous in the protocol. In most cases it
will be the date of last visit of last patient.

e (CT-3 guidance paragraph 126 reads: ‘The report should
only be submitted to the national competent authority
and the Ethics Committee if the treatment of subjects is
ongoing in that Member State concerned.’

Meaning that DSUR is to be submitted until the end of
treatment of the last subject in the MS concerned.

In order to harmonise ICH E2F, CT1 and CT3, the interpretation
of the ‘treatment of subjects is ongoing’ is that this clinical trial
has not ended yet.

Therefore, a DSUR should be submitted until the last visit of
the last patient in the MS concerned, as specified within the
protocol.

And a DSUR should only be submitted to the concerned MS(s)
on which’s territory the clinical trial has not ended yet, no
submission in needed to the concerned MS(s) where the clinical
trial ended already.

In the case of multiple studies being authorised by the
concerned MS within the reporting period, a DSUR must be
submitted until the last open CT has come to an end (LVLP) in
this concerned MS.
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2 DIBD (Development International Birth Day)

2.1 | Whatisa DIBD, howis | The DIBD is the date of the first authorisation of a clinical trial
it defined, and what is | in any country — worldwide - for the investigational drug, or a
it used for? designated date linked to the start of a CT in a country without

a formal authorisation process.

In order to set up harmonisation, it is strongly recommended
that the DIBD of a non authorized investigational drug in the
EU/EEA is indicated by the sponsor within the DSUR or in the
covering letter (see ICH E2F section 3.1.).

The DIBD of an authorized drug is the IBD (International Birth
Date), the date when the product was first authorised in any
country worldwide. For EU/EEA harmonized IBD see HMA web
site (http://www.hma.eu).

The data lock point (DLP) for a DSUR reporting period is the last
day (or the last day of the month, see ICH E2F section 2.2.)
before the anniversary of the DIBD.

2.2 | Can a DSUR be aligned | The dates of a DSUR and PSUR submission can be synchronised
with the PSUR’s by preparing a DSUR based on the PSUR international birthday
(Periodic Safety Update | (IBD). Then the data lock point of the DSUR, the DIBD, is aligned
Report) International to the one of PSUR, the IBD.

Birth Day (IBD)?
However, the first DSUR period should not be longer than 1
year. The DSUR is always submitted on a yearly basis.
It is not allowed to change the IBD.
(Also see ICH E2F section 2.2.)

2.3 | What DIBD should be There are 2 options:
used for an
investigational drug 1. Use the (harmonised) International Birth Date (IBD) of the
with marketing investigational medical drug (product), for example as for
authorization in the EU/EEA harmonized IBD published at Heads of Medicines
EU/EEA when used in Agencies website (http://www.hma.eu/)
an investigator initiated
trial (not by the MAH 2. If the IBD is not available from these lists, it is possible to use
(marketing a DIBD, which is the date of the 1st trial authorisation with this
authorization holder))? | investigational medical drug (product) by the sponsor.
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2.4

Transitional period:

In application of ICH
E2F guidance (starting
September 2011), how
can the DSUR data lock
date (the day before
anniversary of the
DIBD) be aligned to the
data lock date of the
European Annual
Safety Report (ASR)
(day before anniversary
of the European Birth
Date (EBD)) which was
required in the
previous version of the
CT3 guidance?

The DIBD and the European Birth Date (EBD) of the previous
annual safety report (ASR) should be aligned in such a way that
DSUR periods that are (substantially) longer than 12 month as
well as overlapping DUSR periods are avoided.

The following are recommendations for the two different
scenarios — DIBD before EBD and EBD before DIBD, respectively.

1. If the anniversary of the DIBD is earlier than the anniversary
of the EBD (e.g. DIBD October and EBD December), only a DSUR
should be submitted.

In this case the safety report period covered by the DSUR - from
start EBD period till end period DIBD -will be shorter than 1
year.

2. If the anniversary of the EBD as due date of the European
ASR is earlier than the global anniversary of the DIBD (e.g. EBD
October and DIBD December):

A DSUR should be submitted according to the anniversary of the
EBD (in October) and the next DSUR needs to be submitted in
accordance with the DIBD anniversary (in December).

The following 2 scenarios are exceptional exemptions for the
application of ICH E2F, which need to be justified by the
sponsor and approved on a case by case basis by all concerned
Member States facilitated via CTFG. The request should be send
to the concerned MS(s):

a) Format Waiver

A waiver on the format of the first safety report using the DSUR
format is possible with justification by sponsor and harmonised
position from all concerned MSs.

Therefore in the previous example, if approved the annual
safety report submitted in October can be submitted in the old
ASR format, but the December one in the new DSUR format.
The latter DSUR is covering less than 1 year (October till
December same year).

b) ASR period adjustment

Under certain circumstances a delay of the safety report by up
to 3 month, leading to a safety reporting period longer than 1
year, might be exceptionally possible.

In the case of approval by all concerned MSs, only one report in
the DSUR format will be submitted (e.g. the 'December’ report
of the previous example).
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3 DSUR for ?
3.1 | IsaDSUR required for a | No. If a clinical trial has been started and ended (CT1 (2.5))

short (less than 1 year)
clinical trial?

within a time period shorter than 1 year, it will not be subject to
annual safety reporting in accordance with current Article 17(2)
of CTD 2001/20/EC, even if multiples of such short clinical trials
were performed.

However, for the latter case of multiple performed short trials
for one IMP it is recommended to consider submitting a DSUR
to the concerned MSs to be in line with the ICH’s objective of
comprehensive assessed safety information of one IMP
(Investigational Medicinal Product).

3.2 | Isa DSUR required for a | Yes, as long as an interventional CT is ongoing (see question
clinical trial which 1.2.).
reached its long-term
follow up phase?
3.3 | Isa DSUR required for | Yes, a DSUR is needed. According to the current legislation, it is
Phase IV clinical trials, | not possible to grant a waiver for a DSUR for Phase IV trials.
if only such trials are
conducted? For non-commercial sponsor (investigator initiated trials):
Member states may accept a simplified document based on the
headings of the guidance. Only relevant and available
information needs to be filled in for the DSUR. However, the
possibility to calculate frequencies of SUSARs (suspected
unexpected severe adverse reactions) and SARs (severe adverse
reactions) should still be given.
CTFG is working on a model example.
3.4 | What if a non- Submission of one single DSUR is strongly recommended if the

commercial sponsor
runs several
independent CTs with
the same
investigational drug at
different institutes, is
one consolidated DSUR
needed?

Or

What if different non-
commercial sponsors
run independent CTs
with non authorized
investigational drugs is
one consolidated DSUR
needed?

same investigational medical drug (product)is used in the CTs.
However, the concerned MSs can accept a trial specific DSUR if
this is justified.

For investigational medical drug (product)without a marketing
authorization it is strongly recommended that the developing or

manufacturing company should write a single DSUR.

See also ICH E3F section 2.4.2.
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3.5 | Isa DSUR required for | As given in ICH E2F glossary item 11. (CIOMS VII) an

all drugs in the CT, like | investigational drug is only the experimental medicinal product
comparator, placebo, (IMP) under study or development.

NIMP (Non IMP)?
As of the CTD Article 2(d) (2001/20) an IMP is the active
substance or placebo being tested or used as reference.

In addition, Article 17(2) requires a listing of all SARs in the
reporting period and a report on subjects’ safety in the CT(s)
performed.

Therefore, a_separate DSUR for a comparator, placebo or NIMP
is not required.

However, relevant safety information of the above mentioned
drug types (comparator, NIMP or placebo) should necessarily be
addressed in the DSURs of the investigational drugs.

Section 2.5 of the ICH E2F on combination therapies and
multidrug therapies may also be used for comparators and
head to head studies.

For multi-therapies or head to head comparisons one DSUR
might be acceptable under certain justified conditions, e.g. one
study only, also see ICH E2F 2.5.

All SARs (serious adverse reactions) of all required drug types
(as of above) in the clinical trials are expected in section 7.2 of
the DSUR.

With regard to format and content please refer to ICH E2F
section 2.7 and 3.7 (3.7.1 - 3.7.3). The latter also clearly covers
all drug types with regard to the summary tabulations of SAEs
(serious adverse events). For IMPs with marketing authorisation
the sponsor (in case he is not the MAH) is encouraged to
provide relevant safety information to the marketing
authorisation holder (MAH).

In the case of IMP without a marketing authorisation and a
sponsor who is not the IMP developer CTFG recommends to
provide relevant safety information to the developing or
manufacturing company.

The discussion of the question will be continued between the
European regulatory bodies to further facilitate annual safety
reporting.
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4 RSI (Reference Safety Information)
4.1 | What requires Referring to CT1 guidance (section 56) there should be used one
consideration if the RSl | SmPC (summary of product characteristics) for the whole
is the SmPC? clinical trial at least in the EU/EAA. Therefore, the SmPC should
be the same in all member states concerned, with an
acceptable language.
4.2 | CanthelIBor SmPCbe | IBand SmPC have 2 objectives:
updated? 1. Informing stakeholders about state of the art.
2. Being the RSI for expectedness/unexpectedness evaluation of
SARs by sponsors, NCAs and ECs.
For that effect the RSl in the IB is a clearly-identified section, as
described in section 53 of CT3.
So, yes, the IB or SmPC can be updated during the DSUR
reporting period, especially to inform state of the art. But the
RSl in effect at start of the reporting period must remain the RSI
throughout the reporting period and forms the basis for
expectedness for events in the DSUR reporting period.
Updating the RSI (which would require submission of a
substantial amendment) during a reporting period is not
recommended and may result in MSs requesting continued
reporting of certain events of special interest as SUSARs. This is
because the RSI for the DSUR and SUSAR reporting may no
longer be aligned, resulting in serious events that are no longer
reported as SUSARs and therefore not reported to the MSs until
the DSUR is submitted, which is not acceptable.
4.3 | Isthe RSI for DSUR CTFG strongly recommends aligning the RSI of a clinical trial to
similar to RSI for the RSl of a DSUR, so the basis for expectedness stays
SUSAR reporting of a unchanged for the reporting period.
clinical trial?
The RSI during the DSUR reporting period must stay constant
(also see question 4.2).
4.4 | Can a Development A DCSI can only be used as the RSI if it is part of the
Core Safety Investigators Brochure and if the RSI part is only updated
Information (DCSI) be according to legislation.
used as RSl for a non
authorized
investigational drug?
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4.5 | Can a Company Core A CCSl can only be used as the RSI if it is part of the
Safety Information Investigators Brochure and if the RSI part is only updated
(CCsl) section of the according to legislation.

Company Core Data
Sheet (CCDS) be used
as RSI for a EU/EEA
authorized
investigational drug as
it is used for PSUR?
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